Συνέντευξη στο AttikiNews και τον Νίκο Χιδίρογλου

Ένας νέος συμπολίτης μας, δεν παύει να μας εκπλήσσει συνεχώς τον τελευταίο καιρό, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Ο αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Γιώργος Κοκκόλης, κατάφερε να εκλεγεί πέμπτος στην Πολιτική Επιτροπή στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, αν και ενεπλάκη για πρώτη φορά με τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Ο 28χρονος αυτοδιοικητικός, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Ένας Δήμος, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου κι ένα λιμάνι, που όμως δεν συνδέονται, λόγω διαφορετικών αρμοδιοτήτων. Γιατί δεν έχει ωφεληθεί ο Δήμος διαχρονικά από το λιμάνι όσο θα έπρεπε και τι γίνεται με το παραλιακό μέτωπο της πόλης;

Περιγράψατε εξαιρετικά αυτή τη δυσαρμονία που επικρατεί τόσο στη Ραφήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που… συγκατοικούν με τα λιμάνια τους. Αυτή ακριβώς η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων – ενδεικτική της ελληνικής γραφειοκρατικής παράνοιας- οδηγεί στην τριτοκοσμική εικόνα τόσο των λιμένων ως εγκαταστάσεων όσο και των πόλεων, οι οποίες υποφέρουν από τη λειτουργία των λιμανιών χωρίς να έχουν κανένα λόγο στον σχεδιασμό για την ανάπτυξή τους. Βρείτε μου μια πόλη στην Ευρώπη, που στην παραλιακή της οδό αντί να έχει πάρκο να έχει χώρους στάθμευσης. Δεν είναι δυνατόν ένα Δ.Σ. μιας ανώνυμης εταιρείας, όπως είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας, να αποφασίζει για ανάπτυξη νέων δρομολογίων και να μην εξετάζει τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις στην πόλη. Ούτε είναι σοβαρό να εκπονούνται masterplans τα οποία εξαντλούνται σε μερικές δεκάδες μέτρα της παραλιακής ζώνης. Τα λιμάνια είναι μοχλός ανάπτυξης αλλά η λειτουργία τους πρέπει να συμβαδίζει με τις πόλεις προκειμένου να έχουμε πολλαπλά αποτελέσματα, ολιστική αντιμετώπιση των πολεοδομικών και κυκλοφοριακών προκλήσεων και εν τέλει καλύτερη εμπειρία τόσο από τους χρήστες του λιμανιού όσο και από τους επισκέπτες της πόλης.

Ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αποχέτευσης στην Ραφήνα και στο Πικέρμι; Υπάρχει κάποια πρόοδος; Γιατί διαφωνείτε με την Πολιτεία για τη χωροθέτηση;

Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα δούμε να υλοποιείται ο σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ για το Πλατύ Χωράφι. Εμείς ως δημοτικό συμβούλιο λάβαμε μια γενναία απόφαση για το μέλλον της πόλης μας, διασφαλίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον, με τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού και επαναχρησιμοποίηση του. Αλλά και με μια μεγάλη ανάπλαση που θα καταστήσει την εγκατάσταση φιλική προς τους πολίτες, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της καχυποψίας. Δυστυχώς στο θέμα της αποχέτευσης δόθηκαν πολλές φορές αντιφατικά μηνύματα τόσο από την κεντρική διοίκηση και την ΕΥΔΑΠ όσο και από τους εμπλεκόμενους δήμους. Από ένα έργο-μαμούθ που θα κάλυπτε με δευτεροβάθμια επεξεργασία την Ανατολική Αττική, πλέον μιλάμε για ένα έργο πολύ μικρότερο και με λειτουργία που θα ευεργετήσει το περιβάλλον – αυτό ήταν μια κατάκτηση των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο, όπου πολλοί συμπολίτες μας ζητούν τα απόβλητά τους να πηγαίνουν στην αυλή του γείτονα. Η διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτων και των προϊόντων του βιολογικού καθαρισμού είναι από μόνη της ένας μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή της Ραφήνας και των Σπάτων.

Είστε αντιδήμαρχος. Από τη θέση αυτή, έχετε πραγματικά ουσιαστική δυνατότητα να επιλύετε προβλήματα;

Αυτό είναι το μεγάλο ευτύχημα της ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις την κοινωνία, να παρέμβεις, να επιλύσεις ουσιαστικά προβλήματα και να μάθεις σε ποιες διαδικασίες «σκαλώνει» το Δημόσιο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός από τους υπουργούς έχουν μόνο οι αιρετοί στον Α’ και Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους νέους ενδιαφέρονται για την πολιτική να ξεκινήσουν από εκεί αν όντως θέλουν να προσφέρουν, διότι πολλοί από τη γενιά μου νομίζουν ότι έχουν γεννηθεί… πρωθυπουργοί.

Για πρώτη φορά, εισήλθατε και στα κομματικά πράγματα, εκλεγόμενος μάλιστα στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και δη στην πέμπτη θέση. Ποιο ήταν το κίνητρό σας για την ανάμειξή σας στα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Νομίζω πως η ίδια η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το κάλεσμα σε ανθρώπους σαν εμένα που δεν είχαμε ενεργή κομματική ανάμειξη, αλλά είχαμε κατασταλάξει ως προς την ιδεολογική μας τοποθέτηση. Ένας νέος άνθρωπος που στη σημερινή Ελλάδα απλώς επιβιώνει με τον κατώτατο μισθό, κάνει όνειρα και θέλει να εξελιχθεί, θέλει να δημιουργήσει. Σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων εντάσσομαι και εγώ καθώς έως πολύ πρόσφατα εργαζόμουν ατελείωτες ώρες ως δημοσιογράφος και όχι μόνο κατέγραφαν καθημερινά αλλά και βίωνα από πρώτο χέρι την κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα της εργασίας.

Για να έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα χρειάζονται δύο πράγματα – να μεγαλώσει η «πίτα» που παράγεται, δηλαδή η οικονομία να ανοίξει, να γίνει παραγωγική και να προσελκύσει επενδύσεις και βεβαίως να μειωθεί η φορολογία ώστε να μας μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη. Αυτή τη στιγμή το μόνο κόμμα που πολιτεύεται στη βάση αυτών των αρχών είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία στηρίζει με πάθος τις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις προστατεύοντας παράλληλα όσους έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το στίγμα αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο, διότι και ο ίδιος έχει εργαστεί στην πραγματική οικονομία ξέρει πώς λειτουργεί και τι πρέπει να γίνει για να συνέλθει η Ελλάδα. Συνεπώς, νομίζω πως η συμπόρευση ήταν μονόδρομος για μένα και η εκλογή μου αποδεικνύει πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά ανοικτό κόμμα που ακούει την κοινωνία και δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους χωρίς να ζητά κομματικά ένσημα. Αν λοιπόν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να δούμε πως θα προσφέρουμε, αλλιώς θα είμαστε καταδικασμένοι να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς.

Συνέντευξη στον Νίκο Χιδίρογλου (AttikiNews)

Μοιράσου το όραμά μου