Case Study

Στοκχόλμη: Σχεδιάζοντας τις αστικές αναπλάσεις μέσω videogame

Το Cities: Skylines αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για υπολογιστές, όπου οι χρήστες καλούνται να μετατραπούν σε ψηφιακούς δημάρχους- να μαζέψουν σκουπίδια, να σβήσουν φωτιές, να ορίσουν βιομηχανικές ζώνες και να χαράξουν γραμμές τρένου και μετρό.

Ο εν λόγω τίτλος αναπτύχθηκε από μια μικρή εταιρεία στη Φινλανδία, την Colossal Order, η οποία εξαγοράστηκε από την Paradox Interactive. Στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα παιχνίδι διάδοχο του SimCity, το οποίο γαλούχησε γενιές παικτών από το 1990 και δημιούργησε μια ζωντανή κοινότητα όπου οι χρήστες δημιουργούσαν κάθε είδους ψηφιακά κτήρια και τα ενέτασσαν στο παιχνίδι.

Ποια ήταν η επιτυχία του παιχνιδιού; Η χρήση δεδομένων. Ο παίκτης είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα προβληματικά σημεία της ύδρευσης, της αποκομιδής, της κυκλοφορίας των οχημάτων και να δίνει λύσεις. Με δεδομένο ότι τα παιχνίδια αυτά δεν τερματίζουν, οι ώρες δημιουργίας ήταν κυριολεκτικά ατελείωτες.

Το αποτέλεσμα για την εταιρεία ήταν θεαματικό καθώς πάνω από 2 εκατομμύρια τίτλοι πουλήθηκαν μόνο την πρώτη εβδομάδα. Αυτή τη φορά όμως, συνέβη και κάτι άλλο αναπάντεχο.

Υποοθόνη διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς στο παιχνίδι Cities Skylines.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Δήμος της Στοκχόλμης απευθύνθηκε στην εταιρεία προκειμένου να ψηφιοποιήσει το προάστιο Norra Djurgårdsstaden έτσι ώστε αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι να εφαρμόσουν εναλλακτικά πρότυπα ανάπτυξης της περιοχής. Σημειώνεται πως ο κεντρικός στόχος είναι η κατασκευή 10.000 κατοικιών και 30.000 εργασιακών χώρων έως το 2025.

Μοιράσου το όραμά μου