Οι δεσμεύσεις μας για τις πρώτες 120 μέρες στον Δήμο Κηφισιάς

Με ορόσημο τις πρώτες 120 μέρες έχουμε ξεκινήσει υπό την καθοδήγηση του δημάρχου Βασίλη Ξυπολυτά ένα πρόγραμμα «θετικού σοκ» προκειμένου η Κηφισιά, η Ν. Ερυθραία και η Εκάλη να ανακτήσουν τον βηματισμό τους, θέτοντας τις βάσεις για ένα Δήμο φιλικό, ψηφιακό και ασφαλή. Έναν Δήμο στο επίπεδο που τον φαντάζονται όχι μόνο οι κάτοικοι και οι δημότες αλλά και όλοι οι Αθηναίοι – συνώνυμο της υψηλής ποιότητας και πρωτοπόρο στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και του δομημένου χώρου.

Παρακάτω παρουσιάζουμε επιγραμματικά τους 10 άξονες δράσεις και τα μέτρα που θα πάρουμε στο αμέσως χρονικό διάστημα.

 

1. ΚΕΝΤΡΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Τους επομένους 4 μήνες ετοιμάζουμε ένα ριζικό «λιφτινγκ» με ανανέωση του ποδηλατοδρόμου, επισκευές στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους, απομάκρυνση ανενεργών στοιχείων (πχ. ΚΑΦΑΟ, καρτοτηλέφωνα) και ανανέωση του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φανοστάτες κτλ). Θα επαναλειτουργήσουν οι υπόγειοι κάδοι και τα ρομποτικά συστήματα, ώστε να απομακρυνθούν οι πλαστικοί κάδοι, θα φυτευτούν νέα φυτά και θα φωτιστούν τα πλατάνια μας.

2. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

* Δημιουργία ενός νέου σώματος εποπτών, υπό τον έλεγχο του Γραφείου δημάρχου και του Γραφείου Δημοτικής Αστυνομίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απελευθερώσουμε τους δημοτικούς μας αστυνομικούς από ρόλους κλητήρων και θα ενισχύσουμε την καθημερινή τους παρουσία. Ήδη βρίσκονται στην Κηφισίας και στα διάφορα κεντρικά σημεία. Σήμερα έχουμε μόνο εννέα δημοτικούς αστυνομικούς, θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες αρμοδιότητες και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

* Ορίζουμε Δημοτικό Αστυνομικό Αναφοράς, που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας αλλά και Πυροσβεστικής, ώστε να μην χάνεται κρίσιμος και πολύτιμος χρόνος σε περιπτώσεις άμεσης επέμβασης.

* Επανασχεδιάζουμε άμεσα τη Δράση της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης σε συνεργασία -αυτή την φορά- της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Με ένα συνολικό σχέδιο υπό την σκέπη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

* Ήδη από την ημέρα της εκλογής μας, έχει ενισχυθεί το Τμήμα Ασφαλείας της Κηφισιάς με οκτώ επιπλέον αστυνομικούς και αναμένουμε, από τον νέο υπουργό, την συνέχιση της περαιτέρω ενίσχυσης του Τμήματος της Αστυνομίας.

* Αναμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την τοποθέτηση 7 καμερών ελέγχου της Κυκλοφορίας στις εισόδους και εξόδους του Δήμου μας, καθώς επίσης και στο κέντρο της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας.

* Προγραμματίζουμε την παραχώρηση δύο μικρών διαμερισμάτων του Δήμου Κηφισιάς, στις εργατικές κατοικίες σε αστυνομικούς που υπηρετούν στο Α.Τ. Κηφισιάς.

* Από αρχές Μαρτίου θα διαθέτουμε 1 μερίδα φαγητού -κάθε μέρα- για τους αστυνομικούς της πόλης μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

* Μέσα σε 15 μέρες προσθέσαμε 3 οχήματα με λεπίδες και αλατιέρες. Αυξάνοντας κατά 50% τον στόλο των οχημάτων με δυνατότητες εκχιονισμού. Ταυτόχρονα προγραμματίζουμε την προμήθεια ακόμα 3 οχημάτων πίκαπ- με αντίστοιχο εξοπλισμό. Στόχος μας, να διπλασιάσουμε την δύναμή μας εντός των επόμενων 120 ημερών.

* Σχεδιάζουμε τη διανομή -ξεκινώντας από αύριο- 4kg σακούλες αλατιού σε 30.000 νοικοκυριά. Σπίτι- Σπίτι.

* Ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο την ομάδα εθελοντών δασοπυροσβεστών.

* Ιδρύουμε σταθμό του ΕΚΑΒ σε δημοτικό χώρο στη Νέα Ερυθραία. Έχω ήδη έρθει σε συνεννόηση τόσο για τον χώρο όσο και για τα ασθενοφόρα που θα υποστηρίζουν την πόλη μας.

* Ιδρύουμε στην Εκάλη πυροσβεστικό κλιμάκιο, παραχωρούμε ως έδρα το παλιό αστυνομικό σταθμό και προχωράμε αμέσως στην ίδρυση πυροσβεστικού σταθμού, με μόνιμο αξιωματικό της πυροσβεστικής. Ήδη αγοράστηκε από ιδιώτη χορηγό, ένα πυροσβεστικό όχημα για τον πυροσβεστικό σταθμό, και τις επόμενες μέρες βάζει και πινακίδες.

* Προχωράμε άμεσα στην εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων και προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και εξειδικεύουμε πλήρως, σε τοπικό επίπεδο τον Κεντρικό Σχεδιασμό αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (Σχέδια ΒΟΡΕΑΣ, ΙΟΛΑΟΣ κλπ).

* Προχωράμε άμεσα στην εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων Πολιτικής Προστασίας.

3. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

* Από την πρώτη μέρα, αλλάξαμε το ωράριο αλλά και κάποια κομμάτια λειτουργίας της μεταφόρτωσης, όπως επίσης επισκευάσαμε οχήματα που παρέμεναν χαλασμένα.

* Κινηθήκαμε άμεσα και βρήκαμε νέα διαδικασία αντικατάστασης φορτωτών πράσινου (μπουλντόζες), που εντός 24ωρων – σε περίπτωση ζημίας και ακινητοποίησής τους, μισθώνουμε αμέσως φορτωτή μέσα από μια συμφωνία-πλαίσιο με μεγάλη εταιρεία μηχανημάτων έργου, με έδρα τον Δήμο μας.

* Εντός των επόμενων 120 ημερών παραλαμβάνουμε -μέσω χορηγίας- 2 μεταχειρισμένα φορτηγά κηπαίων, από μεγάλη εταιρεία της Αττικής.

* Παράλληλα προχωράμε άμεσα σε επαναπρογραμματισμό όλων των δρομολογίων και τοποθετούμε GPS σε όλα τα οχήματα.

* Ενώ τέλος και άμεσα επαναλειτουργούν οι υπόγειοι κάδοι και τα ρομποτικά.

4. ΠΡΑΣΙΝΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

* Σε 120 μέρες ξεκινάει η κατασκευή ενός σχετικά μεγάλου πάρκου, με χορηγία γνωστής οικογένειας της Κηφισιάς.

* Τις επόμενες μέρες ξεκινά και η δημιουργία ενός πάρκου τσέπης χορηγίας μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες.

* Επαναφέρουμε τις χαμένες μνήμες της Κηφισιάς φυτεύοντας λουλούδια -σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωπόνων μας- δημιουργώντας και πάλι το brand name της «λουλουδούπολης».

* Δρομολογούμε άμεσα την αναβάθμιση των τριών κεντρικών Δημοτικών μας Κτηρίων σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη σε «Κλιματικά Ουδέτερα». Τα πρώτα στην Ελλάδα.

* Σχεδιάζουμε την άμεση ενεργειακή αναβάθμιση του συνολικού δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου μας και όχι μεμονωμένων δρόμων, με σύγχρονα και ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά σώματα τύπου LED.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΥΠΟΙΙΑ

Βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης μια νέα δράση -η οποία θα είναι σύντομα online- το «Μαζί Χτί-Ζουμε». Στη δράση αυτή θα συμβάλλουν τόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βιομηχανικό πάρκο του Δήμου μας όσο και όλοι οι συνδημότες μας με στόχο την ανόρθωση της πόλης μας. Σε έναν Δήμο που ζει το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας, πρέπει να υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης. Τέλος, οι βραβεύσεις θα γίνονται μέσα από την δράση «Μαζί Χτί-Ζουμε» ως μέρος της επιβράβευσης στους ευεργέτες του Δήμου μας.

6. THINK TANK

Προεκλογικά συστάθηκε για πρώτη φορά μια δεξαμενή σκέψης με διακεκριμένους Κηφισιώτες. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει να συνεδριάζει, ενώ τα μέλη του θα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τόσο μέσα από το think tank όσο και στις επιτροπές του Δήμου μας.

7. ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο Δήμος μας έχει από τους χαμηλότερους δείκτες απορρόφησης κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ταυτόχρονα, στο ξεκίνημα του 2024 ο προϋπολογισμός καταγράφει απόκλιση 1,3 εκατομμύριων από τον αρχικό στόχο, το οποίο βάσει των προβλέψεων, θα καλυφθεί μετά τον Ιούλιο του 2024 μέσα από απόδοση των εισπράξεων και μείωση των εξόδων.

Αν θέλουμε να αντιστρέψουμε την πορεία του Δήμου, χρειαζόμαστε κεφάλαια. Και χρειαζόμαστε το εργαλείο αυτό, που θα φέρει κεφάλαια στον Δήμο μας. Γι’ αυτό και προχωράμε άμεσα στην έναρξη λειτουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου. Κατά τα πρότυπα όλων των πόλεων που ηγήθηκαν στην ανάπτυξη και καινοτομία, με σύγχρονα εργαλεία και εξειδικευμένους συνεργάτες.

8. ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Παρεμβαίνουμε άμεσα -με ειδική εργολαβία για θέματα ΑΜΕΑ- στην κατασκευή, και όπου χρειαστεί, στην αποκατάσταση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων. Επικεφαλής της δράσης δύο άνθρωποι με προβλήματα κινητικότητας, οι οποίοι και θα υποδείξουν στις υπηρεσίες τις καλύτερες λύσεις σύμφωνα με την καθημερινή εμπειρία τους.

9. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Στόχος μας είναι εντός πέντε ετών να είμαστε μεταξύ των πιο ψηφιοποιημένων Δήμων της χώρας. Τώρα σε 120 μέρες ξεκινάμε ένα αγώνα ταχύτητας για να πετύχουμε.
1. Αλλαγή του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου μας.
2. Εφαρμόζουμε άμεσα ηλεκτρονικό σύστημα αδειών του προσωπικού.
3. Προχωράμε σε πλήρη εφαρμογή του BUSINESS INTELIGENT.
4. Προχωράμε στην δημιουργία ψηφιακών δομών ΚΕΠ υγείας.
5. Και τέλος εντός 120 ημερών, περνάμε στην επόμενη ημέρα της ψηφιακής λειτουργίας του Δήμου με σύγχρονα μέσα που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δημότη να κάνει σχεδόν τα πάντα από το κινητό του.

10. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

1. Ιδρύουμε τον πρώτο πολύ-χώρο πολιτισμού, εκθέσεων και δημοτικής πινακοθήκης του Δήμου Κηφισιάς.
2. Προχωράμε στην υποβολή τεχνικού δελτίου με σκοπό μέχρι το καλοκαίρι να έχει δημοπρατηθεί το πρώτο στην Ελλάδα βιωματικό μουσείο μικρασιάτικης μνήμης. Το οποίο θα αποτελέσει ένα μοναδικό κόσμημα και πρότυπο της μικρασιάτικης μνήμης για όλη την Ελλάδα. Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
3. Δημοπρατούμε νέους αθλητικούς χώρους – συγκεκριμένα κλειστό θόλο «μπαλόνι» στις Βαριές Κηφισιάς, με δύο κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ. Με χρηματοδότηση και πάλι από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Μοιράσου το όραμά μου