Νέο λογότυπο για τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου απέκτησε λογότυπο μέσα από μια διαδικασία πολιτικά και καλλιτεχνικά θαρραλέα, υπό την έννοια οτι είναι εξαιρετικά επώδυνο για ένα καλλιτέχνη/δημιουργό να αφήνει τη δημιουργία του να εκτίθεται σε επιτροπές η στελέχωση των οποίων έχει περισσότερο κριτήρια διαφάνειας παρά επαγγελματικής συνάφειας.

Μπορεί λοιπόν υπό το πρίσμα της επαγγελματικής μου ιδιότητας στον χώρο της επικοινωνίας να θεώρησα «ριψοκίνδυνη» την απόφαση του Βαγγέλη Μπουρνούς και του Βασίλη Πιστικίδη, από πολιτική άποψη όμως ήταν μια θαραλλές διαδικασία η οποία όχι μόνο εξασφάλισε τη διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, αλλά περιελάμβανε και χρηματικό έπαθλο, το οποίο προσέφερε ιδιώτης.

Τελικώς η επιτροπή που συστάθηκε για αυτό το σκοπό, προχώρησε στην επιλογή της πρότασης του κ. Φίλιππου Αβραμίδη, ο οποίος τυγχάνει και συμπολίτης μας. Το λογότυπο αυτό, τόσο στην επίσημη μονόχρωμη αποτύπωσή του, όσο και στην τουριστική επιχειρεί να συνδυάσει ετερόκλητα ομολογουμένως στοιχεία από τη Ραφήνα και το Πικέρμι προκειμένου να τα αποδόσει σε μία ταυτότητα.

Η προσωπική μου -και επαγγελματική – άποψη είναι οτι πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο λογότυπο, το οποίο κατάφερε να ξεφύγει από τις εικαστικές απεικονίσεις άλλων ηπειροπαραλιακών Δήμων που «γεννήθηκαν» από τον Καλλικράτη. Δυστυχώς ο κανόνας σε πολλούς τέτοιους Δήμους ήταν λογότυπα τα οποία δεν είχαν καμία εσωτερική συνάφεια και προσπαθούσαν να «στριμώξουν» στοιχεία προκειμένου να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές. Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Είναι προφανές πως μια συζήτηση γύρω από το ύφος και την ομορφιά του λογοτύπου αναπόφευκτα γίνεται με όρους αισθητικής. Ωστόσο, ένα λογότυπο δεν είναι ένας πίνακας ή μια ζωγραφιά. Στον χώρο της επικοινωνίας αποτελεί μια άκρως επώδυνη πνευματική διαδικασία, η οποία απαιτεί μελέτη και ταλέντο. Το λογότυπο ως παράγωγο, πρέπει να είναι το «απόσταγμα» αυτής της διεργασίας. Για αυτό το λόγο ο τομέας του branding άλλωστε, συγκεντρώνει εξαιρετικούς δημιουργούς και πολύ υψηλές αμοιβές.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω γιατί πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να ασκήσουν οξεία κριτική κρίνοντας το λογότυπο με όρους «ζωγραφικούς», σαν ένα σκίτσο που θα κρεμούσαν στον τοίχο τους. Ωστόσο, το λογότυπο οφείλει να σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετεί τη συνολική στρατηγική επικοινωνίας του Δήμου και είναι κρίσιμο να μπορεί κανείς να απομονώσει επιμέρους στοιχεία ανάλογα με την δράση ή τη στόχευση που έχει. Υπό αυτή την οπτική το λογότυπο, το οποίο εικαστικά παραπέμπει σε χαρακτικό της γενιάς του ’30 έχει στοιχεία και από τις δύο δημοτικές ενότητες Ραφήνας και Πικερμίου ενώ η συνολική του υπόσταση έχει την απαραίτητη βαρύτητα (gravitas) που πρέπει ένα τέτοιο σύμβολο να έχει. Το κυριότερο όμως είναι οτι έχει μια ενιαία αισθητική πρόταση.

Φυσικά αυτή είναι μια προσέγγιση με την οποία μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Όμως είναι άλλο πράγμα η διαφωνία και άλλο πράγμα η στείρα αντιπολίτευση. Δυστυχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιοι σύμβουλοι στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν τη δημοτική αρχή υπέπεσαν σε απρεπή σχόλια για τον δημιουργό. Έσπευσαν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως «κακόγουστο», «πρόχειρο» και με «παντελή έλλειψη αισθητικής». Νομίζω πως τέτοιες αναφορές αδικούν και αυτούς που τις εκστόμισαν και το Δημοτικό Συμβούλιο ως όργανο. Πάνω από όλα όμως αδικούν έναν ταλαντούχο δημιουργό, ο οποίος εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα δημιουργικά γραφεία της χώρας – γραφείο μάλιστα που έχει υψηλή εξειδίκευση στο branding και έχει πελάτες από το «Αθήνα 2004» και την Καθημερινή μέχρι τον Κορρέ και τα Kayak.

Ένα τέτοιο λογότυπο, ακόμη κι αν δεν είχε επιλεγεί, αποτελεί τιμή αλλά και ένδειξη εξωστρέφειας για τον Δήμο μας, καθώς καταφέρνει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον τέτοιου επιπέδου δημιουργών, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν μια ολιστική πρόταση για το λογότυπο και την εικαστική του ταυτότητα. Και αυτό όταν οι τιμές στη σχετική αγορά κινούνται σε πενταψήφια νούμερα.

Σε κάθε περίπτωση το νέο λογότυπο δεν θα αρέσει σε όλους. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος του. Το στοίχημα είναι να αγαπηθεί από όλους είτε βρίσκονται στο Πικέρμι είτε στη Ραφήνα και να δημιουργήσει κοινές αναφορές. Εικαστικά μας περιλαμβάνει όλους και προδιαγράφει το κοινό μας παρόν και μέλλον. Αυτή την ταυτότητα πρέπει να κερδίσουμε.

Μοιράσου το όραμά μου