Επίσκεψη στην Xining για τη Σύνοδο του Νέου Δρόμου του Μεταξιού

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Συνόδου των πόλεων του νέου Δρόμου του Μεταξιού με αντιπροσώπους απο τη Σρι Λανκα, το Νεπάλ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Ν. Αφρική και τη Μαλαισία.

Συζητήσαμε κυρίως για τον τουρισμό, τα τρόφιμα και την οικολογική αποκατάσταση. Η Xining είναι μια πόλη 2 εκατ. κατοίκων, η μεγαλύτερη πριν το οροπέδιο του Θιβέτ (βρίσκεται στα 2000μ υψόμετρο) και έχει υιοθετήσει μια εντελώς “πράσινη” ατζέντα. Ούσα η Κοιτίδα των τριών μεγάλων ποταμών της Κίνας εχει θέσει ως στόχο την προμήθεια καθαρού νερού σε ολη την επικράτεια. Για να κερδίσει το στοίχημα φυτεύει συστηματικά μια περιοχή οσο η Αττική προκειμένου να συγκρατεί τα πρανή και δημιουργεί τεχνητές λίμνες.

Τα μεγέθη του έργου σε συνδυασμό με τους μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες αλλα και τα συγκροτήματα κατοικιών που κατασκευάζονται ειναι ενδεικτικά των τεράστιων μεταβάσεων που σημείωνονται σε μια περιοχή παραδοσιακά “μειονεκτική”, με έντονη την παρουσία του Ισλάμ, μακριά απο τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα της παραλιακής χώρας.

Μοιράσου το όραμά μου