«Σκορ χρηματοδότησης» για τους φορείς που ζητούν δημόσιο χρήμα

Η λύση για τη βελτίωση των βασικών υποδομών είναι ένα σκορ σε δήμους και περιφέρειες. Είναι μια πρόταση που είχα κάνει επίσημα στην Ομάδα Προγράμματος της ΝΔ όταν συντάσσαμε το πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση και έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης σε πρώτη φάση.

Ποιο είναι το σκεπτικό:

Εδώ και χρόνια – και αυτή την στιγμή φυσικά- οι Περιφέρειες και τα Υπουργεία μοιράζουν κατα το δοκούν χρήματα σε δήμους για έργα και με κριτήρια που φυσικά δεν είναι αντικειμενικά. Για αυτό το λόγο χρειάζεται ένα αντικειμενικό σύστημα το οποίο θα δημιουργεί ένα «σκορ χρηματοδότησης» για τους φορείς που ζητούν δημόσιο χρήμα. Η βαθμολογία αυτή μπορεί να προκύπτει μετά από μετρήσεις που θα κάνουν τα κατά τόπους Πολυτεχνεία και θα αξιολογούνται βασικές υποδομές: οδικό δίκτυο, κέντρα υγείας, σχολεία, αντιπλημμυρικά έργα, αποχέτευση κτλ. Βασικό κριτήριο για να λάβει κάποιος δήμος έστω και ένα ευρώ θα πρέπει να είναι η καλή λειτουργία αυτών των δεικτών. Αν δεν καλύπτεται από το σκορ δεν θα μπορεί να αιτηθεί τα χρήματα αυτά για το εν λόγω έργο αλλά για να βελτιώσει τη βαθμολογία του.

Παράδειγμα: Ένας δήμος κάνει αίτηση για να κατασκευάσει ένα κλειστό γυμναστήριο ή ένα πνευματικό κέντρο και ζητά 1 εκατ. ευρώ. Με βάση την αξιολόγηση ο δήμος βρίσκεται χαμηλά στις βασικές υποδομές. Τότε το Υπουργείο ή η Περιφέρεια μπορεί να του δώσει το ίδιο ή άλλο ποσό προκειμένου να κάνει τέτοιας φύσης έργα που θα αυξήσουν τη βαθμολογία, προκειμένου να επανέλθει σε επόμενο χρόνο για νέα χρηματοδότηση. Με λίγα λόγια η βαθμολογία δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά ενισχυτικό.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε το φαινόμενο ολοκαίνουργιων συνεδριακών κέντρων, γηπέδων, σχολείων στη μέση του πουθενά, τα οποία περιβάλλονται από κοτετσόδρομους με λακκούβες. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ιεράρχηση προτεραιοτήτων και οι μειωμένοι εθνικοί πόροι να διατίθενται με βάση τις ανάγκες και όχι την προνομιακή πρόσβαση κάθε Δημάρχου στον εκάστοτε Περιφερειάρχη ή Υπουργό.

Μοιράσου το όραμά μου