Επίσκεψη στην Ιθάκη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου βρέθηκα στην Ιθάκη, προκειμένου να λάβω μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή.

Πρόκειται για το μέρος που γεννήθηκε ο Κεφαλλονίτης Ιωάννης Μεταξάς. Εκείνος που τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου απάντησε «σαν έτοιμος από καιρό, σαν θαρραλέος» και που το ΟΧΙ εκείνο έγινε μεμιάς παλλαϊκό και πανηγυρικό στις ιαχές των ανώνυμων στρατιωτών στα βουνά της Ηπείρου. 

Γιορτάζουμε την μέρα που αυθόρμητα ο λαος μας ανήγαγε σε εθνική επέτειο ήδη από το 1941, με την ιστορική ομιλία του Τσάτσου στη Νομική. Και μαζί θυμόμαστε τον φοβερο χειμώνα της πείνας, τις αιματοβαμμενες απεργίες κατά της επιστράτευσης, την κηδεία του Παλαμά, τους Δικαίους των Εθνών της Ζακύνθου, τα τρένα που άδειασαν τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, τη μεγαλοθυμία των Κεφαλλονιτών απέναντι στη μεραρχία Acqui που κατέσφαξαν οι πρώην σύμμαχοι τους. Την Κάνδανο, τα Καλαβρυτα, το Δίστομο.

Όλα αυτά, ψηφίδες της πιο δύσκολης περιόδου της ελληνικής ιστορίας, μας θυμίζουν τι περάσαμε, πόσο πιο δυνατοί είμαστε ενωμένοι και ποσο μικροί μέσα στη διχόνοια μας. Χρόνια Πολλά!

Μοιράσου το όραμά μου